“Ting İstehsalçıları Assosiasiyasının” yaradılması nəzərdə tutulur
“Azərbaycan Respublikasında kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalına və emalına dair Strateji Yol Xəritəsi”nin Tədbirlər Planının müvafiq bəndlərinin Üzümçülük və Şərabçılıq ET İnstitutunda icrası barədə hesabat açıqlanıb.
İnstitutun direktoru t.e.d Tariyel Pənahov "Marja"ya bildirib ki, Üzümçülük və Şərabçılıq ET İnstitutu və Bağçılıq və Çayçılıq ET institutu ilə birilikdə “Ting İstehsalçıları Assosiasiyasının” yaradılması imkanları araşdırılaraq, belə bir assosaiyanın yaradılması nəzərdə tutulur.
Tingçiliyin tənzimlənməsi ilə bağlı mövcud qaydaların beynəlxalq standartlara uyğunlaşdırılması istiqamətində işlər həyata keçirilir.
Belə ki, müasir standartlara cavab verən tinglərin istehsalı və tinglərin ixracı məqsədilə sertifakatlaşmanın beynəlxalq tələblərə uyğunlaşdırılması məqsədilə Üzümçülük və Şərabçılıq ETİ ilə Azərbaycan Respublikası Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsi ilə birilikdə beynəlxalq təcrübə nəzərə alınaraq, ting üçün müvafiq morfobioloji, biometrik, fitosanitar göstəricilər nəzərə alınmaqla “Üzüm tingi-standart” layihə standart hazırlanmış və müvafiq təşkilatların müsbət (Dövlət Fitosanitar Nəzarəti Xidməti, AMEA Genetik Ehtiyatlar İnstitutu) rəyi alınmışdır.
Elektron məlumat bazasının yaradılması
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi tərəfindən toxum və ting istehsalçıları, istehsal olunmuş və satışa çıxarılan sertifikatlaşdırılmış toxumlar və tinglər, habelə onların bioloji və iqtisadi göstəriciləri barədə ətraflı məlumatların təmin olunması üçün elektron məlumat bazasının yaradılması imkanları araşdırılacaqdır.
“Mövcud qanunvericiliyə görə ting istehsalçısı Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi yanında Bitki Sortlarının Qeydiyyatı və Toxum Nəzarəti üzrə Dövlət Xidmətinə bəyannamə ilə müraciət edərək istehsal etdiyi tingin mənşyi, bioloji, fitosanitar və s. xüsusiyyətlərinə müvafiq olaraq “sertifikatla” təmin edilir. Müvafiq sertifikat verildikdən sonra istehsalçı tingi sata bilər. Amma, müasir standartlara cavab verən tinglərin istehsalı və ixracı məqsədilə sertifakatlaşdırmanın beynəlxalq tələblərə uyğunlaşdırılması məqsədilə işlər həyata keçirilir. Bunu nəzərə alaraq Üzümçülük və Şərabçılıq ETİ ilə Azərbaycan Respublikası Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsi ilə birilikdə “Üzüm tingi- standart” layihəsi hazırlanmış və müvafiq təşkilatların müsbət rəyi alınmışdır”.
Tariyel Pənahov əlavə edib ki, ölkədə istehsal olunan və idxal olunan tinglər, calaqaltı və calaqüstü materiallar sanitar ekspertizadan keçirilməli, onların yerli şəraitə uyğunlaşması, elmi əsaslarla öyrənilməlidir. Gələcəkdə müxtəlif xəstəlik mənbələri olan əkin materiallarının Respublika ərazisinə daxil olmasının qarşısını almaq və tinglərin sertifikatlaşdırılması məqsədilə institutun laboratoriyalarının gücündən istifadə etmək, o cümlədən alim və mütəxəssislərin bu işə cəlb edilməsi məqsədəuyğundur.
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 2 həftə sonra
- 4 saat əvvəl
- 1 gün əvvəl
-
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
-
2 gün əvvəl
Coca-Colanın rəhbəri Türk Dünyasını əhatə edən mükafata layiq görülüb
-
2 gün əvvəl
Nazir Rəşad Nəbiyev “AMD” şirkətinin baş vitse-prezidenti ilə görüşüb
- 2 gün əvvəl
-
2 gün əvvəl
Azərbaycanın ilk premium smart yaşayış kompleksi - İNŞASINA BAŞLANILIR
- 2 gün əvvəl
-
2 gün əvvəl
Balaxanıdakı çay evi - Həyat Sığortası tərəfindən ödənilmiş borc
-
2 gün əvvəl
Azərbaycan əhalisinin 11 ayda 81 milyard manata yaxın gəlir əldə etdiyi bildirilir
Son Xəbərlər
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Azərbaycan neftinin son qiyməti
Daha 606 nəfər hərbi qulluqçu mənzillə təmin olunacaq
Havanın temperaturu 5-7 dərəcə enəcək - XƏBƏRDARLIQ
Bu il Azərbaycanda hər gün orta hesabla 57 boşanma olub
Ən çox oxunanlar
Balaxanıdakı çay evi - Həyat Sığortası tərəfindən ödənilmiş borc
Azərbaycanın avtomobil istehsalında tənəzzül dərinləşir
Noyabrda dövlət büdcəsinin profisiti azalıb
Barclays 2026-cı il üçün Brent neftinin qiymət proqnozunu açıqladı
Dekabrın 13-də gözlənilən hava şəraiti






















.jpg)




.jpg)
